Vad ger rosévinet sin färg?

Att olika drycker har olika färger kan ibland vara så trist som att det är karamellfärg i det. Men så behöver det inte alls vara! När det gäller rosévinet finns lite olika metoder på hur man får till den karaktäristiska, rosaaktiga färgen. En vanlig missuppfattning är man bara blandat rött och vitt vin med varandra.

Vi har tidigare skrivit om att whisky får sin vackra, gyllene färg från en lång lagring på ekfat. Förutsatt att det inte är en billig variant förstås – då riskerar du nämligen att få karamellfärg istället. Men hur får rosévinet sin rosa färg? Svaret är inte så enkelt. Det finns nämligen lite olika metoder att framställe rosévinet på. Oftast jäser man det som vitt vin, men lakar ur skalen från blå vindruvor tills vinet fått önskvärd färg.

”Saignée” är en annan speciell metod där man tappar av en del vin från rödvinstanken för att det vin som är kvar ska bli fylligare och få högre andel skalmassa. Det vinet man tappade upp blir då blekare och säljs också som rosé.

För svenskarnas del är konsumtionen av rosévinet säsongsbaserat – vi dricker det nästan uteslutande på sommaren. Det rosa vinet har fått en otrolig statushöjning på bara några år. Från att ha ansetts rosévinet varit ett lågstatusvin har det fått en vuxen status och har accepterats även i salongerna.

I Sverige har försäljningen av rosévin ökat fem gånger sedan 2006. I sommar kommer försäljningen med stormsteg att närma sig nio miljoner liter – motsvarande tolv miljoner flaskor eller två buteljer per vuxen svensk. – svd.se

Och visst förundras ingen över dessa siffror. Rosé har en frisk och härlig smak, som passar utmärkt till picknicken.