Fler och fler väljer att köpa färdiga och matkassar med hemleverans. Men vad byter vi till oss för en viss förlorad spontanitet? Och kunde vi någonsin lita på våra sug och infall att styra oss i rätt riktning? Hur är det ställt med svenska kostvanor och matinköp? Kan den färdiga matkassen erbjuda oss en lösning i fråga om matsvinnet?
Det finns många fördelar med att planera sina matinköp. Eller att – om vardagsstressen blir för stor – lägga ut det jobbet på någon annan. Ett sätt att göra det är genom att prenumerera på en färdig matkasse. Då slipper man själv planera veckans alla måltider och matinköp. Med sajter som https://www.matkasse.nu/ är det möjligt att få en överblick av vilka erbjudanden som finns på marknaden. Något som är viktigt – eftersom det kan vara stor skillnad i pris och innehåll.
Ett viktigt skäl till att planera sina matinköp bättre är att minska svinnet. Var femte matkasse vi köper hamnar i sopporna. Något som är dåligt – både för miljön och de svenska hushållens ekonomi. Kanske beror det delvis på att butikerna har som mål att uppmana till impulsköp – med sin planläggning och lockvaror inspirerar de sina kunder att handla mer än de behöver. Och om vi spenderar mindre tid i butikerna hamnar färre onödiga varor i våra matkassar.
Kan vi ta ansvar för våra matkassar och kostvanor
Utöver ekonomin och ekologin finns det en till aspekt att väga in – hälsan. Kan vi lita på oss själva när det gäller att fatta rätt beslut om vad vi ska äta? En undersökning visar att vi i Sverige äter alldeles för mycket fett, salt och socker. Och alldeles för lite frukt och grönsaker.
Men är en färdig matkasse detsamma som minskad kontroll över menyn? Kanske i någon mån. Men det finns oräkneligt många variationer och val man kan göra då man sätter ihop sin kasse. Det finns kassar för veganer, allergiker och de med andra krav på specialkost.
Vill du lära dig mer om färdiga matkassar? Kolla på det här inslaget från Nyhetsmorgon: