Äta hemma eller ute?

Allt fler restauranger slår upp portarna runtom i vårt avlånga land, och kulturen runt att besöka restauranger utvecklas ständigt och får nya anhängare. Men vad är det som lockar oss?

Att gå ut på restaurang är en upplevelse, och för många är det också en form av hobby. Man roar sig med att på sin fritid besöka nya restauranger, pröva sådant som rekommenderats av vänner och recensenter för att sedan bilda sig en egen uppfattning. För vissa är det matupplevelsen som är det stora, en del går på restaurang för att få uppleva nya miljöer och för vissa är det i stället servicen och uppassningen från personalen som gör besöket till något som är värt både tid och pengar.

Det kan kännas lita motsägelsefullt med tanke på hur mycket kokböcker som säljs nu för tiden, man brukar ju få höra siffror i stil med att det kommer ut en ny kokbok per dag i Sverige. Så borde vi egentligen inte vara hemma och stå lutade över våra grytor fulla med långkok, snarare än att springa ute på restauranger? Jo kanske, men måltidsforskaren Richard Tellström säger att han tror att ju fler kokböcker vi köper desto mer går vi ut och äter, eftersom maten hemma upplevs tråkig.

Och det ligger väl någonting i det. Även om vi gör mat hemma av restaurangklass så är vi fortfarande hemma i samma miljö som vanligt, och då kanske det inte spelar någon roll hur fin maten är, vi vill helt enkelt ha ett miljöombyte. Hur ska man göra maten hemma lite roligare då? Ja ska vi tro ryktena har du förmodligen en del kokböcker hemma, och hela internet är en enorm kokbok så det här med recepten borde inte vara ett problem. I stället kan vi ta tag i miljön, hur skapar man den där restaurangmiljön som får maten att kännas lite roligare? Det handlar om detaljer, helt klart.

  • En väl manglad linneduk på bordet gör stor skillnad. Är du rädd att spilla, använd bordstabletter under tallrikar och glas.
  • Ta fram finporslinet! Det gör ändå ingen lycklig när det står oanvänt i skåpen, så varför inte använda det lite oftare? Se också till att uppdatera din besticklåda, till exempel kan du köpa fina silverbestick hos Eskilstuna Matsilver.
  • En smal vas med en enda ros ståendes på bordet. Få saker andas så mycket restaurang som det!
  • Lite fina servetter i tyg förhöjer känslan av att vara på restaurang lite mer.

Så om du tar till dessa åtgärder är chansen stor att du upplever att miljön hemma inte är lika tråkig, och du kan spara lite pengar genom att äta hemma. Givetvis behöver du inte sluta äta ute helt, då det ger mycket inspiration och är trevligt och roligt. Men det kan vara bra att variera med hemlagade middagar i en lite lyxigare miljö emellanåt.