Så får du en hälsosam kost

Att äta mer grönsaker och fullkorn är bra för kroppen. När du får i dig tillräckligt med näringsrik mat kommer du må bra och hålla dig frisk. Att boosta kroppen med superfood kan vara en bra idé för att öka ditt välmående.

Vad du äter för mat spelar stor roll för din hälsa. Att äta en kost som innehåller mycket grönsaker, frukt, fullkorn och fisk är grunden för en hälsosam kropp. Genom att äta många olika typer av livsmedel får du i dig de flesta näringsämnena som kroppen behöver. För det är inte enskilda ämnen i maten som spelar störst roll utan det är helheten. Men ibland behöver kroppen lite extra stimulans. Att boosta kroppen med superfood kan vara hjälpsamt och bra för kroppen om du exempelvis har varit sjuk eller genomgått en stor fysisk påfrestning som ett tävling. Superfood är livsmedel som är fullproppade med naturliga vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer och fettsyror. Denna typ av livsmedel har höga näringsvärden och ska ses som ett komplement till vanlig kost.

Undvik sötsaker

En stor utmaning när det kommer till att äta hälsosamt är att äta lagom mycket. Att äta för mycket ökar risken för övervikt vilket du helst vill undvika. Att äta tillräckligt med fibrer, fullkorn och grönsaker är väldigt viktigt för en hälsosam kosthållning. Många får i sig alldeles för lite av dessa kategorier. Att ha ett högt intag av socker är inte bra, det bästa är att äta sötsaker endast i undantagsfall. Tänk på att bara för att du inte äter godis eller bakverk kan det finnas mycket dolt socker i livsmedel, speciellt superprocessad mat. Fruktyoghurt och müsli är några produkter där det kan förekomma mycket socker. Om du äter denna typ av livsmedel kan du ha fyllt din sockerkvot för dagen redan efter frukost.

Ät många olika grönsaker och frukter

Satsa på att äta flera olika typer av livsmedel från växtriket. Helst upp mot ett trettiotal olika sorter under en vecka. Det kommer göra att du får i dig en bra bas av näring. Genom att öka intaget av nyttiga livsmedel kommer utrymmet och suget efter onyttiga saker att minska. Sedan är det viktigt att ha en bra balans på näringsintaget. Om du äter för lite kommer du snabbt bli hungrig och sugen på något sött. Försök hitta en balans som funkar för dig.