Svettas mindre med rätt metoder

Cirka 3% av Sveriges befolkning, alltså var tredje av hundra personer, lider av något som heter hyperhidros. Det innebär i korthet en diagnos av överdriven svettning. Inte helt kul, alltså. Men vad kan man göra om man känner att man testat allt?

Hyperhidos är som sagt överdriven svettning. Den kan hittas i armhålor, i pannan, på händer och på fötter, men även om dessa är absolut vanligast kan det uppstå i princip var som helst på kroppen. Det är till viss del ärftligt, mer än tre  av tio drabbade har en nära släkting med samma eller liknande besvär. Många uppsöker aldrig en läkare eller specialistklinik, som till exempel Svettmottagningen. De lever istället med sina besvär utan lever livet ut under dubbla lager av tröjor, undvikande av vissa färger med mera. Men det kan finnas en hel del metoder för att få bukt på sina svettningar.

  • Klä sig rätt efter aktuell temperatur. Om du har två stickade tröjor och termobyxor på dig mitt i sommaren är det inte så konstigt om det nästan rinner om dig. Svettningar beror nämligen ofta på något så enkelt som värme.
  • Äta rätt. Varm och framför allt stark mat påverkar svettningar väldigt mycket. Även varm dryck har ett finger med i spelet.
  • Äta mycket salvia! Kryddan har traditionellt använts för att lindra svettiga besvär och även i en del vetenskapliga studier har salvia gett positivt resultat. Dessutom är det gott i mat och téer!
  • Använd rätt antiperspirant eller deodorant. Antiperspiranter minskar svettutsöndringen medan deodoranter ”bara” reglerar doften. Om dessutom antiperspiranten innehåller aluminiumklorid får man ofta bra effekt.
  • Detox! Man får i sig mycket saker som innehåller gifter och bildar slaggprodukter av olika slag som måste ut, genom till exempel svettningar. Om man börjar äta exemplariskt, kanske raw food, svettas man ofta mindre. För vissa fungerar det även att äta enligt LCHF.

Sök medicinsk hjälp

Men det är inte i alla fall som dessa små tips faktiskt fungerar. Då är det bra att söka professionell, medicinsk hjälp. På en svettmottagning får du hjälp på riktigt. I vissa fall får man lindrade besvär med botulinumtoxin, botox, ibland även i kombination med tabletter. Genom en sådan behandling, som tar ungefär en halvtimme, är man torr i tre till tolv månader innan man bör göra om behandlingen. Ett verkligen effektivt sätt till att få högre livskvalitet utan svettningar och kunna ha på sig vad man vill utan att hela tiden behöva oroa sig om svettningar syns.

Innan man kan genomgå en sådan behandling måste man dock ha provat ”allt”. Receptfria lösningar med aluminiumklorid kommer alltid först så var noga med att prova det innan du kontaktar sjukvården. Då får du rätt vård direkt och behöver inte vänta längre på att bli fri från dina jobbiga problem. Men glöm aldrig att ta dina besvär på allvar, att behöva oroa sig för en svettig panna på ett möte eller en svettig fot när du ska ta av skorna hemma hos någon är något som man inte ska behöva göra. Det finns lösningar, det gäller bara att ta tag i det.