Legendariska restauranger

Genom åren har det funnits många restauranger som på ett eller annat sätt har utmärkt sig. För det mesta beror det på maten, men det kan även ha att göra med dryckerna som serveras till, miljön, vilka som arbetar eller har arbetat där, eller helt enkelt för att någon historisk händelse har inträffat där.

Noma

I ett gammalt hamnmagasin i Köpenhamn ligger den restaurang som de senaste tre åren har förärats utmärkelsen ”världens bästa restaurang”, och som har två stjärnor i Guide Michelin. Restaruangen öppnade så sent som 2004 av två av förgrundsgestalterna i rörelsen New Nordic Cuisine: René Redzepi och Claus Meyer. Det är mot Noma som många avundsjuka svenskar sneglar, när det talas om det nordiska köket.

elBulli

Om Noma håller det skandinaviska köket fana högst, så var det elBulli som framför allt representerade den s.k. molekylära gastronomin. elBulli hade tre stjärnor i Guide Michelin, men stängde 2011 för att öppna igen 2014. Om nyöppningen kommer att vara i form av en restaurang eller något annat är i dagsläget lite oklart. Klart är i alla fall att elBulli redan har gjort avtryck i den gastronomiska världen.  Många stjärnkockar har arbetat här; René Redzepi är bara en av dem.

Café de Flore

Alla restauranger blir inte kända genom sitt nyskapande kök, en del blir istället framför allt berömda genom sitt klientel. De parisiska kaféerna är ett exempel på detta, och Café de Flore på boulevard Saint-Germain i Paris’ sjätte arrondissement är troligen det allra bästa exemplet.

Café de Flore öppnade 1885, och fick besök av celebriteter som Guillaume Apollinaire, André Breton, Georges Bataille och Pablo Picasso genom åren. Mest känt är det dock troligen för att Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir tillbringade en stor del av sin tid där. Enligt Sartre satt de där varje dag, från klockan nio på morgonen till stängningsdags, och både skrev, träffade vänner och höll sina yrkesrelaterade möten på caféet.