Kroginspiration för dig som vill starta eget

Om du har planer på att starta en restaurang så kan det vara värt att titta på hur de bästa har gjort och hämta inspiration från dem. Här är några av de bästa krogarna i Stockholm som har blivit belönade av den stora dagstidningen Dagens Nyheters redaktionsavdelning som testar och besöker krogar i Stockholms restaurangbubbla och krogmiljö.

Krogarna som följer har alla vunnit priset Gulddraken 2018. Gulddraken är Dagens Nyheters pris som startade år 2001. Sedan dess har Dagens Nyheter varje år korat Stockholms bästa restauranger och i år har tidningen Elle sammanfattat årets resultat där fem olika ställen nomineras i följande kategorier:

  • Bar
  • Kafé
  • Krog Budget
  • Krog Mellan
  • Krog Lyx

De som är en del av juryn är den hemliga så kallade Krogkommissionen. De besöker i hemlighet restaurangerna och skriver sedan recensioner. Förutom smakupplevelse och atmosfären på restaurangerna så är trivselfaktorn och hur prisvärda maträtterna är avgörande i bedömningen. Men även ambitioner, fantasinivå och listan över viner att välja på spelar roll. Varför inte besöka någon av dem och finna inspiration vad gäller inredning för krog och restaurang och mat på menyerna?

En av de krogar man kan inspireras av är Soyokaze som ligger på adressen Frejgatan 3. Den vann Gulddraken 2018 i kategorin: Krog Lyx. Juryn gillade att stället var så avskalat och intimt, ja pyttelitet. De menade också att gästen fick en unik upplevelse och att råvarorna fått hamna i centrum. En annan krog som man kan hämta inspiration av och besöka själv om man tänkt att starta en krog själv är Krogen Kagges. Den ligger på Lilla Nygatan 21 i Stockholm. Den fick en Gulddrake i kategorin Krog Mellan. Enligt Gulddrakens jury på DN, den hemliga krogkommissionen, finns det gott om fina krogar i mellanprisnivå. En tuff prisklass. De menar att Kagges sticker ut bland annat tack vare ett gott humör. Maten som de serverar menar juryn är både vacker, vällagad och dessutom medveten vad gäller det ekologiska perspektivet. Råvarorna är lokala och ofta gröna. Det ligger till grund för vällagad mat.

Prisvärd krog med fin inredning

I Gulddrakens kategori för de billigare krogarna, kategorin Krog Budget, vann krogen Brisket and friends. Den finns på Upplagsvägen 18. Juryn menar att det under en ruffig yta bjuds på och serveras väldigt genuin lunch som dessutom är rik på smak. Även brunchen, denna hybrid mellan frukost och lunch, är av hög kvalitet. Juryn berömmer särskilt köttet, det beskrivs som smaskigt, smältande och mört.