Viktiga vitaminer för kropp och humör

En människa som följer den klassiska tallriksmodellen till punkt och pricka och som inte har några underliggande hälsoproblem brukar inte löpa risk för att drabbas av vitaminbrist. Mångåriga studier har visat att en varierad kost och regelbunden motion är de viktigaste faktorerna när det kommer till att vara frisk och stark. Men är det verkligen så enkelt?

Med handen på hjärtat så är det egentligen ganska få människor som konsumerar exakt rätt mängd av de olika kost-pelarna dagligen och som inte gör hälsovådliga saker som att stressa för mycket, dricka alkohol eller röka, skippa måltider eller äta godis. Många äter oerhört ensidigt, antingen på grund av tidsbrist eller helt enkelt för att det är tråkigt att laga mat, andra går på extrema dieter och en hel del äter uteslutande veganskt. Av den anledningen kan ett kosttillskott som Fiskolja komma som en skänk från ovan med dess många närande och välgörande egenskaper, och det samma gäller både mineraler och vitaminer.

B-vitamin: viktigare än du tror

Vitamin B är egentligen ett konglomerat av flera olika vitaminer som vart och ett fyller livsviktiga funktioner. Vid brist så kan symptomen därför variera ganska rejält: allt från lättare saker som nariga läppar eller hudproblem till mycket allvarliga problem med hjärtat och ämnesomsättningen. Det här är ett vitamin som människor får i sig genom kosten, främst från kött men också bönor och bananer, och även om det går att hålla bra nivåer som vegetarian så är det särskilt B12 som nästan uteslutande kommer från animaliska produkter. Särskilt veganer kan drabbas av bristsjukdomar på grund av detta och det kan leda till både fysiska och mentala hälsoproblem i långa loppet.

D-vitamin: för skelett och skandinaver

vitamin DDet har tjatats om D-vitamin i evigheters evigheter men det finns en mycket god anledning till det då nordbor löper högre risk att drabbas av brister. Det unika med det här vitaminet är att det bildas från solens ljus då det kommer i kontakt med huden och att skandinaver inte alltid får i sig tillräckligt, särskilt under vinterhalvåret. Att drabbas av brist kan leda till hälsoproblem som påverkar skelettet, ämnesomsättningen och humöret och är därför något att vara extra uppmärksam på.