Stark mat!

Nu när hösten närmar sig med stormsteg märker man en tydlig förändring i restaurangernas matutbud. Till exempel har man bytt ut den fräscha fruktsalladen mot en varm äppelpaj med vaniljsås, likväl som man har bytt ut den säsongstypiska förrätten mot en vanlig soppa.

När man går på restaurang kan man verkligen märka när årstiderna byter av varandra, speciellt då när man tar vägarna förbi de finare restaurangerna som endast och enbart serverar råvaror som är typiska för just en månad eller säsong. Till exempel kan man i dagsläget beställa in rykande het svampsoppa istället för den där fräscha potatissalladen gjord på riktig färskpotatis som man kunde frossa i för bara dagar sedan. Vad som även är intressant när man ser hur sommar går till höst och när höst går till vinter är hur vår aptit på lite mer kryddstark mat ökar ju mer temperaturen utomhus sjunker. Under denna period är det som att vi aldrig äter annat än kryddstark curry som får svetten att lacka i våra pannor tillsammans med ännu starkare jalapeños så att även ögonen tåras. Kanske är det för att vi intalar oss själva hur hettan i den heta maten påminner oss om varm sommar, vem vet?

”Salt och peppar i all ära, men nu är det kryddor från exotiska platser som gäller. Asiens koriander samsas med Indiens spiskummin i trendiga restaurangkök. Den nya matvågen är kryddstark. Här handlar det inte längre om några basilikablad på toppen utan heta röror som får det att brinna i munnen. Sambal oelek, currypasta och bananchili sätter smak på maten i de flesta av Sveriges toppkök.” läs mer.