En bättre livsstil

Nu för tiden svämmar det nästan över av olika dieter och kostförhållningar att gå efter. Om man äter på ett visst sätt kommer man få drömkroppen på enklaste vis. Ofta är en viss diet populär under en tid innan det kommer en ny och slår ut den. Men vore det bästa att inte följa en bantningskur utan faktiskt välja en bra och hälsosam livsstil? GI är en sådan.

GI står för Glykemiskt Index och innebär att enskilda livsmedel som är kolhydratrika får just ett glykemiskt index som baseras på hur snabbt kroppen klarar av att bryta ner kosten. Det blir också ett mått för hur snabbt blodsockret efter att man ätit något med stort innehåll av kolhydrater stiger. När man äter kolhydrater så tas det upp olika snabbt beroende på kemisk uppbyggnad.  Ett långsamt upptagande, det vill säga livsmedel med lågt GI, innebär en jämnare blodsockerkurva som gör att kroppen får bättre fettomsättning och insulinpåslaget dämpas efter en måltid. Ett snabbt upptagande, genom livsmedel med högt GI, har däremot motsatt effekt. Om man är van vid att äta mycket snabba kolhydrater kan det vara tufft i början då man måste ”avvänjas”, men efter ett par veckor försvinner sockersuget faktiskt helt! Istället kommer nu kroppen längta efter proteiner och naturliga fetter som verkligen är bra för dig och din kropp. Ett gäng GI-rätter finns här!

Tips
Om du byter ut livsmedel med högt GI till lågt så får du ett helt annat mående. Men detta innebär såklart inte att du kommer gå runt hungrig. Med GI så ligger inte några tråkiga kalorier i fokus utan istället kan du äta dig mätt varje dag, och samtidigt gå ner i vikt! Ett bra tips är GI-boxen då du kan få mat med lågt GI direkt hem till din dörr samt tips och recept på bra mat. GI är inget sätt att banta, det är ett sätt att leva.