Så får du inspiration till matlagningen

Ibland lyser fantasin med sin frånvaro när det kommer till att laga mat. Men genom att fokusera på en eller två huvudingredienser kan du med dem skapa otroligt god och nyttig mat. Läs olika recept för att väcka kreativiteten och våga pröva nya saker. Ju mer mat du lagar desto bättre och enklare kommer det att bli.

Matlagning kan vara en väldigt rolig och givande uppgift. Men det kan även vara jobbigt och tidskrävande. Lyckligtvis finns det en rad inspirerande recept som kan göra matlagningen både god, nyttig och enkel. Gå in på nybergsdeli.se om du vill tillaga bra mat. Där kan du hitta inspiration och recept med fläskfilé och helgskinka, även kallad julskinka, som huvudingrediens. Från ungefär mitten av oktober finns helgskinka att köpa i matbutikerna. Fläskfilé kan du däremot köpa året runt.

Fläskfilé som huvudingrediens

Både fläskfilé och helgskinka går att variera i oändlighet. Exempelvis passar fläskfilé utmärkt att göra schnitzel av men lämpar sig även för fajitas. Av helgskinkan kan du göra allt från smaskiga snittar till klassisk griljering och tillagning i ugn. Fläskfilé är ett fantastiskt livsmedel som kan tillagas i ugn, i gryta eller i stekpanna – men även i en sockerkaksform.

Du blir i princip aldrig trött på fläskfilé som huvudingrediens om du tar inspiration av alla recept som finns. Ena dagen kan du äta en nyttig wok för att sedan göra en plankstek nästa dag och när fredagen kommer gör du enchiladas till fredagsmyset. Det är populärt att tillaga fläskfilén i ugn. För att du ska få den saftig är ett tips att bryna den i stekpannan först för att sedan låta den bli färdig i ugnen. Temperaturen ska vara ungefär 175 grader. Tillaga fläskfilén till dess att den har en innertemperatur på 72 grader. Då kommer fläskfilén att vara saftig och god. Tänk på att inte steka den för hårt eller ha ugnen på för höga temperaturer när du tillagar denna typ av kött. Du bör heller inte ha för låga temperaturer, köttet måste bli ordentligt tillagat så att du inte blir dålig i magen.

Gör något annat med julskinkan

Helgskinkan är precis som fläskfilén en huvudingrediens som du kan använda i många maträtter. När julen kommer behöver du inte tillaga den som du alltid brukar göra. Våga prova något annat, som en helt ny griljering. Sedan om det blir skinka över kan du använda den till att göra mycket god mat. Du kan frysa in julskinka som blir över. Du kan både tärna och strimla skinkan innan du fryser den. Då kan du enkelt ta fram skinka för att göra exempelvis en skinksås eller pizza. Tänk på att inte låta skinkan ligga i frysen för längre. Ett annat tips är att laga mer mat så att det räcker till matlåda nästa dag.

Maträtter du kan göra med julskinka:

  • Pastagratäng
  • Pytt i panna
  • Pizza
  • Tacos
  • Paj
  • Lasange
  • Quesadillas

Organisera ditt kök

När du är i köket finns det många smarta sätt att förenkla arbetet. Det finns olika verktyg som du kan använda för att underlätta matlagningen. Sedan är det betydelsefullt att planera. Att hålla köket välorganiserat och investera i exempelvis en matberedare, köksvåg och vassa knivar är värt varenda krona.