Sveriges Brooklyn?

Krogkulturen förändras ständigt, och att det är just det som för många är charmen med krogar. Det finns alltid nya ställen att utforska mat och god dryck på. Kanske på serveringsfat i stengods från goods, djupa vinglas och en och annan taklampa i Art Deco, sedan är känslan en faktor att räkna med.

stockholm vattenI Mitti kan vi läsa om hur kroglivet fullkomligt exploderat, i inte mindre än Sundbyberg. Restaurangernas omsättning blomstrar och krogarna blir allt fler. Stamhaken är omtyckta men det är samtidigt roligt att så många nya ställen öppnat, tycker invånarna i Stockholmsförorten. Sundbyberg i sig har förändrats väldigt mycket under de senaste tio åren och fått en helt egen urban karaktär med en ny generation aktörer som intresserar sig för området i stort. En inflyttning av nya, köpstarka stadsbor spelar också en stor roll i det hela, vilket ökat omsättningen avsevärt. Det visar sig att denna utveckling av Sumpan inte är en slump, utan en del av en vision som många delar, om att utveckla och forma en växande och spännande stadsdel.

Planer och visioner för Sumpan

Vi håller oss kvar i denna växande och sprudlande del av Storstockholm som just är Sundbyberg. Stadsbyggnadschefen i staden vill att det ska bli som ett svenskt Brooklyn, med hippa kvarter där uteställen och restauranger blandas med småstadskänsla. Men det tycks vara en bit dit, bland annat tio år med att få ner järnvägen under markytan. Sundbyberg är resan Sveriges mest tätbefolkade kommun och växer i en rasande fart. Hela 6 700 nya bostäder planeras att byggas i Ursvik i samma kommun, där kommer även tvärbanan att passera. I Hallonberger och Ör kommer det också att byggas bostäder och kanske poppar det upp massvis med coola restauranger även där i sinom tid. En kombination av hett och mysigt, småstadskänsla och mötesplatser, myller och integration – det är ledord vi får från stadsbyggnadskontoret i Sundbyberg. Mer om detta kan man läsa om i Dagens Nyheter.